Tuesday, April 22, 2014

Suka Duka 2014

Assalammualaikum...

Telalu banyak perkara yang berlaku pada aku walaupun baru 4 bulan mengharungi tahun 2014.

Antaranya ialah pada awal Januari Adib terpaksa dirawat di Hospital Besar Tangkak kerana kesilapan dan kecuaian aku memberi dia ubat tahan sakit. Aku betul-betul ketakutan dan serasa melayang nyawa nie.

Sebenarnya ia bermula dari Dani yang demam, dia baik je demam  berjangkit pulak dengan aku. Selang 2 hari Adib pulak demam. Aku ingat lagi.. Pada hari Khamis, cikgu sekolah Adib meminta aku mengambil dia disekolah. Tapi disebabkan aku agak sibuk, aku meminta dia diberikan panadol dan berehat saja.

Sabtu demam Adib dah kebah. Dia dah boleh bersukan seperti biasa. Tapi sebab aku nie ntah apa yang merasuk kepala aku.. aku berikan dia ubat tahan sakit sedangkan aku tahu yang dia tak boleh makan ubat yang sebarangan. Tengah malam tu, Adib mengejutkan aku. Dia nak kebilik air. Keluar saja dia dari bilik air aku melihat buka dan mata dia membengkak dan mata putih telah bertukar merah.

Dalam pada tu, aku masih berbolak balik samada mahu membawa dia kehospital atau tidak, tapi Alhamdulillah.. Allah telah membuka minda bawah sedar aku dan aku mula teringat tentang alahan dia.

Bergegas aku bersiap dan terus aku bawa dia ke Hospital.. Ya Allah.. paru-paru dia rupanya dah bengkak.. dia juga mengalami sesak nafas.. Aku tak terkata cuma air mata saja yang mengalir.. Maafkan umie sayang.. umie salah...

2 hari Adib jadi penghuni wad.. dan aku jadi pengunjung setia walaupun kesihatan aku masih belum pulih sepenuhnya. Hari ke3 selepas Adib keluar dari hospital, aku pulak yang tumbang.. hampir seminggu aku demam.. Apapun, aku tetap bersyukur dan gembira melihat anak-anak aku kembali sihat. Maaflah.. puas aku cari gambar Adib.. ntah mana aku letak..

Aku juga di uji dengan kesetiaan persaudaraan dengan abang kandung aku. Tapi nampaknya aku tewas dengan isteri  dan juga bibik dia. Tapi aku redha, kerana aku tau aku dipihak yang benar. Agak mustahil bila aku tak benarkan orang meminjam telekung aku. Sapa tak nak pahala free, ye tak?? Banyak lagi perkara yak masuk akal yang menjadi pertikaian. Benar kata akak sulong aku. Abang aku mungkin dah tua.. tapi tak matang. Lelaki juga mempunyai 9 akal, tapi dia tak pernah menggunakannya. Dia tak pandai menggunakannya dan bagi aku pula sebenarnya akal dia dikawal oleh isterinya.

Bibik dia pun sama naik mengata aku. Dasar indon tak sedar diri. Kita bagi madu kau balas dengan tuba.. Aku serahkan kepada Allah.. Lepas buat salah dan mengkucar-kacirkan hubungan kami anak beranak, dia tak berani langsung nak jejak kami ke rumah mak aku. Tapi aku tak tau kenapa abang masih menyebelahi dia sedangkan dia dah tau perkara sebenarnya.
Kompilasi gambar diatas, sewaktu aku pergi berkursus di Pulau Pinang mulai 14 - 17 April 2014. Menyeronokkan.. bekerja sambil berjalan. Alhamdulillah.. dapat juga merawat hati yang rawan.


Bertemu lagi nanti..

Wasalam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails